Jäätelö

Caretto gelato

Caretti di fabbrica gelati, V.le Montenero, Milano, 1931

Jäätelön alkuperä on hämärän peitossa ja joka tapauksessa hyvin kaukana. Kiinalaisten tiedetään valmistaneen jonkinlaisia jäädytettyjä juomia ja Raamatussa jo puhutaan juomista, jotka valmistettiin sekoittamalla vuohenmaitoa, hunajaa, kuivattuja hedelmiä ja lunta. Samanlaisia elintarvikkeitten valmistus- ja säilytystapoja käytettiin myös Rooman Imperiumin aikana.

Yhdeksännellä vuosisadalla otettiin jäätelön historiassa iso edistysaskel Sisiliassa. Siellä keksittiin yhdistää ruokosokeria, merisuolaa, tuoreita hedelmiä ja Etna-tulivuoren ylärinteitten lunta. Syntyivät ensimmäiset sherbetit, jotka nykyään tunnetaan sorbetteina.

Merkittävimmän läpimurron jäätelön valmistuksessa teki sisilialainen kokki Francesco Procopio dei Coltelli. Hänen kalastaja-isoisänsä oli vapaa-ajallaan suunnitellut ja rakennellut jäätelökonetta. Suunnitelmat peri Francesco, joka sai viimein vuonna 1686 kehitettyä koneen toimivaksi ja valmisti ensi kerran meidän tänään tuntemamme kaltaista jäätelöä.

Francesco päätti lähteä etsimään onneaan ja saapui samana vuonna Pariisiin, jossa hänen gelato-keksintönsä otettiin hyvin vastaan. Hän perusti Café Procopen, joka oli ensimmäinen kahvila, jossa oli tarjolla laaja valikoima jäätelöitä ja sorbetteja. Kahvila sai valtavan suosion ja sitä kansoittivat ajan kuuluisimmat taiteilijat, runoilijat, poliitikot ja filosofit. Pian hän jo siirtyi isompiin tiloihin ja avasi uuden kahvilan Comédie française -teatteria vastapäätä. Kahvila toimii samalla nimellä samassa paikassa tänäänkin. Suotta Francescoa kutsutaan Italian jäätelön isäksi.